O formă interesantă de prezentare a civilizației omenirii o regăsim în noua lucrare coordonată de profesorul Mihai Manea cu titlul: Atlas de istorie pentru clasele IX-XII de editată de S.C. Cartographia Studium S.R.L.. Concepută didactic, fără ca aceasta să-i scadă nivelul academic.
Atlasul care se compune din 190 de hărți, respectă programa școlară pentru liceu conținând importante informații transpuse cartografic, referitoare la istoria românilor și cea europeană. În acest îndrumar cartografic utilizatorii vor regăsi materiale provocatoare și active privind nu numai aspectele economice și politico-geografice, cât și momentele care definesc civilizația europeană și românească, inclusiv în sens identitar, cu scopul declarat de a revitaliza cunoașterea istoriei, dar și de a-i apropia de lectură pe toți cei dornici să afle, într-un mod ordonat, crâmpeie din imensitatea culturii umane. Cuprinzând în evoluție cronologică momentele esențiale al omenirii de la apariția și evoluția planetei și a vieții, până la lumea la începutul mileniului III.
Atlasul, prin modul în care este conceput, se adresează unor categorii extinse de cititori de la elevi de liceu și studenții de la facultățile de profil, la profesorii pentru specialitatea istorie și nu numai. Pentru a întregi imaginea globală prezentată Atlasul ne propune și alte numeroase dovezi venite de peste ani cuprinzând imagini ale unor obiecte, chipuri marcante ale personalităților care au populat istoria națională și cea universală, monumente semnificative ale trecutului civilizației omenirii, precum și o cronologie a istoriei, instrument indispensabil pentru o astfel de lucrare, care are, în primul rând, un scop didactic. Cuprinzând hărți a căror tematică a fost atent selectată, editate în condiții grafice de o calitate fără reproș, cu explicații redactate într-un limbaj accesibil, având o imagistică atent aleasă, structurat pe înțelesul publicului larg, Atlasul poate fi un îndreptar ușor de utilizat pentru toți cei care doresc să pătrundă în tainele sau mesajele pe care istoria le-a transmis peste milenii. Dotat și cu index acest atlas poate constitui și un ajutor de nădejde care să ne ajute la căutările unor aspecte prezenate în lucrare. Mai mult, pe baza trimiterilor, cititorii dornici pot aprofunda o informație sau alta sau pot investiga în profunzime un anumit aspect din cele propuse, utilizând și alte materiale. De aceea, în încheiere, felicităm atât autori pentru curajul de a da viață acestui demers, cât și editura care a înțeles utilitatea și necesitatea existenței lui în peisajul literaturii de specialitate. Iar dumneavoastră, cititorilor, nu vă putem dori decât ca acest nou îndrumar în istorie să vă ofere o lectură interesantă și mai ales instructivă. Profesor Doru Dumitrescu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării
Recenzii
There are no reviews yet